PATRUUNAT

Patruunat vesilinnustukseen

PATRUUNAT VESILINNUSTUKSEEN

Vesilinnustuksessa sallittuja patruunamateriaaleja ovat teräshaulipatruunat, kupari, vismutti- ja erilaiset volframiseos- patruunat. Teräs on näistä käytetyin hintansa ja saatavuutensa vuoksi.

Käytämme ainoastaan 12 kaliiperin patruunoita ja tässä osiossa käsittelemme niitä. Miksi 12 kaliiperi? Halvin ja helpoiten saatavilla oleva patruuna malli, johon on myös eniten erilaisia vaihtoehtoja markkinoilla tarjolla. Asia vain yksiselitteisesti on, että 12 kaliiperi on Suomen suosituin haulikko kaliiperi. 

Valitako 70, 76 vai 89 mm patruuna?

70 mm patruunat ovat hyviä alkusyksyyn ja vähän myöhemmäksikin. Tässä patruunakoossa sorsat tippuvat ihan samalla tavalla kuin magnumissakin ja ilman isomman rekyylin haittoja. 

76 mm patruunat ovat hyviä loppukaudelle ja ne sisältävät hieman enemmän hauleja kuin 70mm patruuna. 

89 patruunaa emme juurikaan käytä, ellei hanhelle satu sellaista tarviimaan.

Yleensä alkusyksystä 4 koon patruuna (haulin millimetrit vaihtelevat valmistajan mukaan) on alkusyksystä meidän valinta. Myöhempänä siirrymme 3 kokoon ja hanhelle tai muuten poikkeuksellisesti saatamme käyttää 2 koon patruunoita. Nykyään saa myös sekoite patruunoita kahdella eri koolla.

Ammumme pääasiallisesti terästä ja valitsemme patruunat yleensä nopeuden mukaan. Testissämme haulikon patruunoiden nopeudet poikkesivat aika paljonkin valmistajan ilmoittamista arvoista. 

Jokainen ase on yksilö ja siihen täytyy testata aina patruunat ennen metsälle lähtöä.


PATRUUNATESTI








TESTAUSMENETELMÄ

Suoritimme patruunatestimme 27 asteen lämpötilassa päiväsaikaan. Ampumaetäisyys testissä oli 35m, joka mitattiin etäisyysmittarilla. Kaikki laukaukset ammuttiin tuelta mahdollisten virheiden minimoimiseksi.

Patruunan lähtönopeuden mittasimme CHRONY MASTER METRIC- Luodinnopeusmittarilla, jonka saimme Eräkontista. Nopeusmittaria oli vaivaton ja helppo käyttää. Mikäli itse lataat panoksia tai olet muuten kiinnostunut käyttämään tasalaatuisia paukkuja, niin tällä laitteella nopeuden testaus on vaivatonta.

Upotus testattiin kuivaan terassilautaan ja upotus mitattiin useamman haulin (3) keskiarvosta työntömitalla. Lauta oli sijoitettu ampumataulun taakse "hyllylle". Upotuksessa ei huomioitu selkeästi poikkeavia osumia (esimerkiksi oksaiset kohdat tai pintaan jääneet).

Haulikkotaulut ovat ase/patruunayhdistelmän testaukseen korvaamaton apuväline patruunan toimivuuden varmistamiseksi omassa aseessa. Rullaan pakattu 30kpl:een pakkaus, josta taulu on helppo ripustaa ammuttavaksi. Tauluun voit helposti tallentaa reunoilla oleviin kohtiin dataa ammunnasta. Taulun kuvion halkaisija on standardi 75cm.

Testi ammuttiin puolisuppealla supistimella, joka on metsästyskäytössä kaikkein yleisin supistaja. Käytimme tässä patruunatestissä puolisuppeaa supistusta kaikissa aseissa ja se antoi meille yhtenäisen kuvan patruunan lähtönopeudesta sekä sen upotuksesta. Kuviot ovat totta kai ase- ja supistinkohtaisia, joten niitä on turha vertailla keskenään.

Vesilinnustaja luonnollisessa ympäristössä. Kuvassa housujen kostuttaja Kai.


YHTEENVETO PATRUUNOISTA


TERÄSPATRUUNAT


WINCHESTER BLIND SIDE 12/76 39G NO:3

Supistaja, jolla testattu: Puolisuppea ***

Mitatut lähtönopeudet eri haulikoilla: 412 - 430 m/s

Upotus lautaan: 1,8 - 4,5 mm

Super hyvä patruuna, jos se käy sinun aseeseesi. Poikkeuksetta paras upotus teräs patruunalla. 


B&P VALLE STEEL MAGNUM
12/76 33G NO:3

Supistaja, jolla testattu: Puolisuppea ***

Mitatut lähtönopeudet eri haulikoilla: 420 - 464 m/s

Upotus lautaan: 1,55 - 6,05 mm

Asiallinen patruuna, jossa oli testatuista patruunoista oikeasti nopein haulin lähtönopeus. Hyvin kehtaa ostaa testiin ja kokeilla sopisiko tämä sinun haulikkoon. 


Lambro Biturbo Steel Magnum 36 12/76 36g NO:3

Supistaja, jolla testattu: Puolisuppea *** 

Mitatut lähtönopeudet eri haulikoilla: 419 - 433 m/s

Upotus lautaan: 1,6 - 3,75 mm

Lambro mainostaa patruunaansa markkinoiden nopeinpana panoksena 442 m/s. (Väite markkinoiden nopeimmasta paukusta ei pidä meidän testien mukaan paikkansa). Ihan ok paukku varmasti, mutta tuntuu käyvän todella epätasaisesti, eikä sovellu moneen aseeseen. Itse en ostaisi testiin.


Mirage Magnum Soft Steel 36g 12/76 NO:2

Supistaja, jolla testattu: Puolisuppea ***

Mitatut lähtönopeudet eri haulikoilla: 383 - 431 m/s

Upotus lautaan: 3,3 - 5,05 mm

Ei käy hyvin oikein missään testissä käytetyssä haulikossa. Panoksen lähtönopeudessa on lisäksi todella paljon vaihtelua.


Winchester Steel 36 12/76 36g NO: 3

Supistaja, jolla testattu: Puolisuppea ***

Mitatut lähtönopeudet eri haulikoilla: 393 - 406 m/s

Upotus lautaan: 1,3 - 2,85 mm

Hintaansa nähden erinomainen ja tasalaatuinen paukku. Mikäli, tämä kulkee sinun pyssyssäsi on laadusta aika hyvät näytöt. Upotus saisi olla hieman enemmän. Hinta-laatusuhde erinomainen.


KUPARIPATRUUNAT


Rottweil Copper Unlimited 12/70 34g NO:4

Supistaja, jolla testattu: Puolisuppea ***

Mitatut lähtönopeudet eri haulikoilla: 401 - 424 m/s

Upotus lautaan: 3,2 - 6 mm

Hyvä paukku mikäli se sopii sinun aseeseesi. Kuparilla on parempi ominaispaino kun teräksellä ja pienempi haulikoko verrattuna teräshaulipatruunaan. Tämä mahdollistaa isomman määrän haulia latauksessa ja tämä taas mahdollistaa tiheämpää haulikuviota. Valmistajan ilmoittama nopeus patruunalle on 397 m/s, jonka se täytti kevyesti.


TUNGSTEN


GYTTORP SILVER TUNGSTEN 12/70 32g NO:3

Supistaja, jolla testattu: Puolisuppea ***

Mitatut lähtönopeudet eri haulikoilla: 212 - 246 m/s

Upotus lautaan: 3,8 - 6,3 mm

Tugsten hauli on raskaampi materiaali kuin lyijy. Tungsten on materiaalina erittäin kovaa ja sillä saavutetaan hyvä upotus sekä pitempi kantama. Valmistajan ilmoittama lähtönopeus 380 m/s, joka ei täyttynyt lähimainkaan. Upotus lautaan oli aina paras. Tehoa on, joten jos kuvio on hyvä ja kukkaro kestää niin kannattaa käyttää vaikka hanhijahdissa.


VISMUTTI


Gamebore Bismuth 12/65 32g NO:4

Supistaja, jolla testattu: Puolisuppea ***

Mitatut lähtönopeudet eri haulikoilla: 324 - 380 m/s

Upotus lautaan: 2,1 - 4,3 mm

Huopatulpalla ladattu vismuttipatruuna vesilinnustukseen. Vismutin ominaispaino on 85% lyijyyn verrattuna. Tämä korvaava haulimateriaali sopii kaikkiin nykyaikaisiin haulikoihin ja myös vanhoihin haulikoihin, joilla ei voi ampua terästä. Valmistajan ilmoittama lähtönopeus 405 m/s. Patruunan lähtönopeudet vaihtelivat runsaasti. Kalliin hinnan vuoksi vismuttia yleensä ostetaan vain jos haulikolla ei voi ampua muita lyijyä korvaavia materiaaleja

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita