RIISTANHOITO

Puuhastelua vesilintukannan parantamiseksi

RIISTANHOITO

Riistanhoito tulisi olla vähän kaikkien vastuulla. Näin toimimalla vastuuta saataisiin jaettua kun jokainen tekisi osansa vesilintukannan säilyttämiseksi. Pesien rakentaminen ja kosteikkojen elvyttäminen ovat tärkeitä tehtäviä vesilintukannan säilyttämiseksi. Kosteikkojen perustamiseen ja kunnostamiseen kosteikko.fi tarjoaa mahtavan oppaan.

Sorsalintujen ruokinta

Sorsien ruokinnalla voidaan parantaa niin kantaa kuin helpottaa metsästysmahdollisuuksia. Sorsien lempiruokaa on ohra, mutta niitä voi ruokkia myös rukiilla, kauralla, vehnällä ja herneillä. Sorsille voi rakentaa ruokintalautan tai ihan heittää jyvät kovapohjaiseen veteen, josta sorsat ne sitten sukeltavat. 

Ruokkiminen on myös riistanhoitotyötä, sillä sorsille on helposti saatavilla ravintoa ja ne jäävät alueelle pesimään. Sorsien syöttäminen on hyvä aloittaa jo ennen poikasten kuoriutumista toukokuun pakeilla, jotta sorsille on tarpeeksi ravintoa tarjolla. Sorsia on myös kiva seurailla ruokinnalla. Syksyllä sorsia tulee yleensä paljon ruokintapaikalle, eikä niitä kannata ampua ruokinnalle, koska muuten voidaan karkottaa kaikki sorsat ruokinnalta, sekä alueelta.  

Vesilinnut viettävät päivät vesialueilla turvassa kaislikon suojissa. Mutta kun hämärä tulee ja sorsat kerääntyvät syömään voivat sorsaparvet kasvaa todella isoiksi.


PESIEN RAKENTAMINEN SORSALLE

Sorsanpesien tekeminen

Sorsanpesän tekemiseen löytyy vinkkejä, videoita ja materiaalia pitkin maailmaa, joten miksi emme kertoisi omaa tapaamme. Olemme käärineet metalliverkkoon heinää rullalle (verkko on puutarha aitaa). Verkko pysyy kasassa nippusiteillä. Kun teet pesää katso, että verkossa ei ole teräviä reunoja, joihin sorsa voi satuttaa itsensä. Olemme pesän katto-osioon laittaneet muovin (läpinäkyvää jätesäkkiä) vielä sorsan sateensuojaksi, mutta jälkeenpäin ammattilaisen neuvomana tulemme luultavasti käyttämään kattona kattohuovan palasta. Pesän suuaukko on noin 35 cm ja pesällä on pituutta metri. Samassa kuvassa on pesää varten tehty jalusta, joka kiinnitetään putkeen. Kaksi metrinen harjateräs, jonka paksuus on 20mm paalutetaan veden reunalle suojaiseen paikkaan, jossa on kasvustoa kesällä. Tekemämme pesän metallikehikko on helppo kiinnittää paalutettuun tolppaan. Pesä tulee noin metrin korkeuteen veden pinnasta, että pienpedot eivät pääse sorsan pesintää häiritsemään. Pesä viimeistellään vielä heinällä, joka tulee pesän pohjalle.


RUOKINTA

Ruokintalautta 

Kokeilu mielessä tekaisimme tällaisen ja innolla odotamme milloin se alkaa toimimaan. Lautta oli meillä koeuitossa vähän aikaa ja huomasimme että jyvät kastuivat sateella ja vesi jäi seisomaan, minkä seurauksena meillä olikin ruohoa tarjota sorsille. Ei hyvä! Tähän ongelmaan me olemme tekemässä verkkoa, jonka ansiosta jyvät saadaan ilmaan ja muutenkin parannamme vedenpoistoa lautalta. Jos tiedät HYVIÄ VINKKEJÄ tähän, käy kirjoittamassa meille Facebookin kautta niin saadaan tämäkin toiminaan ihanteellisesti. 


PEDOT

Pienpetojahti

Pienpetojahti on erittäin tärkeää riistanhoitotyötä. Pienpedot ja varis ovat kovia pesien ryöstelijöitä ja pesien ryöstelyllä on merkitystä kosteikkolintujen muna- ja poikaspesien selviytymiseen. Kannatamme pienpeto pyyntiä ja sitä on mukava harrastaa aina vesilinnustuksen lomassa.

Suomen sorsat taantuvat ja erityisen huonosti menee rehevien vesien lajeilla. Keinopesäkokeet, joita on valvottu riistakameroin kertovat totuuden. Helsingin yliopiston Kosteikkoekologit tekivät tutkimuksen sorsanpesien uhista. Pahimpia  pesärosvoja olivat varis, harakka, minkki ja supikoira. Näiden aktiivisesta pyynnistä huolimatta iso osa pesistä tuhoutui. Toivottavasti näiden lajien tehopyynnillä voitaisiin vaikuttaa taantuvaan vesilintukantaan.


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita